Interview Marieke Rodenhuis

Marieke Rodenhuis - Relatiebeheerder

‘Ik krijg energie van al die wereldverbeteraars'
Bij de Nationale Postcode Loterij ging afgelopen jaar ruim 357 miljoen euro naar 112 goededoelenorganisaties. Als relatiebeheerder op de afdeling Goede Doelen van de Postcode Loterij houdt Marieke Rodenhuis zich onder andere bezig met de verdeling van dit bedrag richting de beneficiënten, zoals de goede doelen worden genoemd. Interessant! Want wie krijgt wat en waarom?

Hoe leuk is het om op een afdeling te werken die het afgelopen jaar ruim 357 miljoen euro verdeelde onder goede doelen? En wie bepaalt er eigenlijk welk goed doel iets krijgt en hoeveel dat dan moet zijn? Voor relatiebeheerder Marieke is het dagelijkse kost. “Van alle beneficiënten krijgen er 103 jaarlijks een vast bedrag toegekend. Daarnaast is er jaarlijks een bedrag te verdelen onder nieuwe organisaties of bijzondere projecten van onze vaste beneficiënten. Jaarlijks komen hier zo’n 125 aanvragen binnen van partijen waar we nog geen relatie mee hebben en die aan de basiscriteria voor steun van de Postcode Loterij voldoen. Daar moeten we keuzes uit maken, want maar een klein deel kunnen we daadwerkelijk blij maken. Helaas moeten we dus ook organisaties teleurstellen. Dat is de keerzijde.”

Shortlist

De goede doelen die een bijdrage krijgen van de Postcode Loterij zijn allemaal actief op het gebied van mens en natuur. Dit mag zowel een goed doel zijn in ons eigen land als daarbuiten. Marieke: “Voor de toekenning moet een aanvraag altijd aan zes basisvoorwaarden voldoen. Dat toetsen we hier op de afdeling. We reviseren, doen onderzoek, interviews en zo ontstaat een shortlist. Alles gaat altijd in samenspraak met de directie. Uiteindelijk gaat er een advies naar de Raad van Commissarissen, zij geeft een definitief akkoord.” 

Beoordeling op impact

Twee jaar geleden stapte Marieke uit de ontwikkelingssamenwerking om bij de Loterij te gaan werken. “Best een stap natuurlijk. Maar ik vind het heel gaaf om bij zo’n belangrijke speler op het gebied van charityte werken. Na de Bill & Melinda Gates Foundationen de Wellcome Trustzijn wij de grootste private geldgever aan goede doelen ter wereld. Wat ons als social enterpriseuniek maakt binnen de filantropische sector is ons businessmodel. Wij verkopen loten, hoe meer mensen meespelen in de Loterij hoe meer de Loterij kan weggeven aan goede doelen. We beoordelen aanvragen niet alleen op financiële cijfers en objectieve criteria, maar juist op strategie en impact van de organisatie en de mensen die erbij betrokken zijn. Niet alles is altijd in cijfers uit te drukken. En een wezenlijk verschil is dat wij het goede doel veel meer ruimte geven om eigen keuzes te maken. Wij gaan uit van de expertise van onze partners. Zij weten zelf het beste hoe en waar ze het geld moeten inzetten en wat het beste resultaat oplevert. Wij financieren en draaien niet aan de knoppen.”

Wereldverbeteraars

“Ik ben trots op de enorme hoeveelheid geld die we beschikbaar stellen voor een betere wereld, zodat we organisaties langdurig financieel kunnen steunen. Wat ik zo mooi vind aan mijn werk is dat er zoveel mensen zijn die zich met ontzettend veel passie voor iets inzetten. Van ondervoede kinderen in Afrika tot aan een kleinschalig natuurproject in eigen land. Stuk voor stuk wereldverbeteraars, mensen die denken in oplossingen. Daar krijg ik echt energie van.”