Mooi om voor zo'n uniek bedrijf te werken

Alweer vier jaar werkt Mascha de Poel op de HR-afdeling van de Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiro Loterij).

Mascha de Poel- HR-adviseur

'Dit is zo'n leuke organisatie: uniek, dynamisch én maatschappelijk betrokken. Ik heb ontzettend veel plezier in mijn werk. Dát gevoel wil ik ook graag meegeven aan onze medewerkers!'.

Werving- en selectieprocedures doen van a tot z, sollicitatiegesprekken voeren en de juiste mensen vinden op de juiste plek. Daarnaast interne gesprekken met leidinggevenden en medewerkers. Mascha haar werk in een notendop. "Vaak gaan deze gesprekken over functioneren, scholing en coaching, maar ook over ziekteverzuim en re-integratie. Geen dag is hetzelfde, dat maakt het zo leuk. Omdat hier veel ad hoc gebeurt, loopt mijn dagplanning regelmatig anders dan verwacht."

Met zo'n 600 medewerkers - verdeeld over de Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiro Loterij - is dat ook niet zo vreemd. "Ik werk samen met nog twee HR-adviseurs, twee HR-medewerkers en een functioneel beheerder van ons personeelssysteem. Telefoontjes, mails, mensen die binnenlopen, interne- en externe afspraken, projecten, afdelingsoverleg. Aan reuring geen gebrek."

Maatschappelijke relevantie

"Wat collega's hier met elkaar gemeen hebben is hun gedrevenheid en enthousiasme. De keuze om voor de Loterijen te werken is vaak weloverwogen. Juist de combinatie van commercieel - we willen immers zoveel mogelijk loten verkopen - en de maatschappelijke relevantie van goede doelen, maakt het zo interessant. Van elk verkocht lot gaat de helft naar de goede doelen die we met de Loterijen steunen. Er is in ons land geen enkel ander bedrijf dat dit doet. Dat unieke vind ik er mooi aan. Als kind wilde ik graag naar Afrika om mensen te helpen. Ach, het is dan geen Afrika geworden maar Amsterdam. Maar wat ik doe, doet ertoe. Dat voelt best goed!"

Geen tussenweg

"Natuurlijk hebben ook wij te maken met uitval, ziekte en vervelende persoonlijke omstandigheden. Maar ik ga ervoor om juist die mensen te helpen en weer up and running te krijgen. Het verloop valt hier trouwens ontzettend mee. Je past bij de Loterij of niet, een tussenweg is er vaak niet. Regelmatig hebben we jubilaressen van vijf of tien jaar. Onlangs vierden we zelfs een 25-jarig jubileum. Een hele prestatie met een Loterij-historie van circa 30 jaar!"

Traantje wegpinken

"Wat het werken bij de Loterij ook bijzonder maakt, zijn de extra's zoals onze 'lunchlezingen'. Goede doelen komen regelmatig langs om tijdens de lunch te vertellen over projecten die ze gerealiseerd hebben dankzij de bijdrage van onze Loterijdeelnemers. Zo luisterde ik onlangs ademloos naar het gijzelingsverhaal van Arjan Erkel, toen hij nog bij Artsen zonder Grenzen werkte. En naar het ontroerende verhaal van een tiener die sprak namens Villa Pinedo, een goed doel voor kinderen van gescheiden ouders. Dan vloeit er weleens een traantje.
Onze jaarlijkse Goed Geld Gala's zijn ook echt een hoogtepunt. In februari maakten we bekend dat er het afgelopen jaar weer meer loten zijn verkocht dan het jaar ervoor- en er dus een nog groter bedrag voor de goede doelen beschikbaar is. Een prachtige prestatie. Daar doen we het voor!"